Maak jij je zorgen om iemand, bedenk dan of je zelf iets voor diegene kan betekenen. Als iemand zich onvoorspelbaar of agressief gedraagt, schakel dan direct professionele hulp in.

Vraag/informeer

Hoe gaat het met iemand? Heeft hij of zij iets nodig? Als de gordijnen bij de buurman al een week dicht zijn, bel aan en zeg dat je je zorgen maakt. Vind je het niet prettig om alleen te gaan, vraag dan andere wijkbewoners of zij met je meegaan.

Als je het idee hebt dat het met een collega niet goed gaat, vraag dan hoe het gaat. Laat het wel altijd aan de persoon zelf over of diegene iets wil vertellen.

Luister en vraag door

Een luisterend oor is heel waardevol. Probeer niet meteen een oplossing te bedenken, of te oordelen over wat hij/zij zegt.

Hulp inschakelen

Neem contact op met je gemeente als je je zorgen maakt om iemand die de grip op zijn leven dreigt te verliezen. Je eigen veiligheid staat altijd voorop. Bel bij levensbedreigende of gevaarlijke situaties 112. Als je iemand die in de war is op straat ziet lopen, zorg dan dat je zelf veilig bent voordat je die persoon aan spreekt.

Zorgen of advies? Bel 0800-1205 of neem direct contact op met jouw gemeente

Klik op het logo van je gemeente om naar de contactpagina te gaan.